Symptomer
Vanlige symptomer
-
Oppkast
Mange hunder kaster opp fra tid til annen. I de fleste tilfeller skyldes dette at de har spist noe tungtfordøyelig eller irriterende, i andre tilfelle kan oppkast være et symptom på sykdom. Dersom dyret kaster opp flere ganger, bør du kontakte oss for råd/veiledning. En grei hovedregel er uansett å la magen få hvile et halvt døgns tid - gi kun lunkent vann eller kraft av fisk eller kjøtt, og ta bort tørrforet to til tre døgn.
-
Diaré
Dersom dyret får diaré, bør magen få hvile. Dette innebærer ett døgns sult, ta vekk tørrforet i 3-4 dager, gi kun væske i form av lunkent vann eller tynn avsilt havresuppe kokt på vann. Deretter er godt kokt kylling og ris velegnet diettfor til hund og katt. Ta kontakt dersom tilstanden ikke bedre seg etter ett døgn med sult og hvile.
-
Kløe
De vanligste årsakene til at dyret ditt klør er enten allergi, utøy eller sekundære bakterielle infeksjoner. Du bør derfor alltid få undersøkt dyret først for å finne det korrekte opplegget for behandling av kløen.
-
Drikkelyst
Forøket drikkelyst er et vanlig symptom på både hund og katt, og kan skyldes en rekke ulike indremedisinske tilstander (sukkersyke, nyresvikt, hormonforstyrrelser, livmorinfeksjon osv). For å finne ut av dette, er det viktig at du bestiller time for indremedisinsk utredning (se tjenester), og at du tar med en urinprøve tatt om morgenen før måltid.
-
Ørebetennelse
Ørebetennelse skyldes som regel en allergisk reaksjon på noe hunden har spist (gress/plantemateriale, godis, matrester, døde dyr ute osv ). Dersom vi etter inspeksjon av ytre øregang finner mye voks i øret, blir hunden/katten dopet ned. Vi skyller så ørene rene med en oppløsning som løser opp voks, i tillegg til at den dreper både bakterier og sopp.
Tilslutt legger vi på et tynt lag med medisinske øredråper som du fortsetter med en ukes tid. En sikrer seg på den måten god kontakt mellom huden i øregangen og medisinen, slik at dyret raskt blir bra igjen. Registrerer du økt lukt eller kløe fra ørene, ta kontakt for timebestilling.
-
Øyebetennelse
Øyebetennelse skyldes som regel allergi, infeksjoner, sår/hornhinneskader, redusert tåreproduksjon, innvrengte øyelokk eller feilplasserte hår i øyelokksranden. Før du medisinerer øyebetennelsen, bør du derfor som hovedregel få undersøkt dyret ditt først. Aktuelle øyedråper/salver kan få bukt med infeksjoner, allergiske reaksjoner, stimulere sårheling eller tåreproduksjon. Vi kan også korrigere øyelokk kirurgisk ved behov, eller brenne vekk feilplasserte hår i øyelokksranden med en elektro-kniv.
-
Skvetting/urinmarkering
Markering inne oppleves som problematisk for de fleste. Ofte skyldes dette en eller annen form for stress og usikkerhet hos dyret, gjerne utløst i forbindelse med flytting, ommøblering eller introduksjon av nye personer i hjemmet. Problemet kan nå i stor grad reduseres/elimineres ved bruk av feromoner som er spesielle luktstoffer som naturlig skilles ut fra
huden. Disse er luktfrie for oss, og tilføres oppholdsrommet ved hjelp av spray, dispenser eller eget halsbånd. Produktene kjøpes på klinikken eller fåes på resept. -
Hosting/harking/nysing
Å skille hosting, harking, gulping, brekninger eller nysing fra hverandre pr tlf er vanskelig for både dyrlege og eier. Det er likevel nyttig for å kunne avgjøre hvor problemet ligger. Vi anbefaler derfor at du studerer dyret ditt nøye før du ringer oss, slik at vi i fellesskap kan avgjøre om det er nødvendig å undersøke dyret ditt.
Andre forhold du skal se etter er:
- Har dyret normal matlyst?
- Klarer det å svelge normalt?
- Har det pustebesvær?
- Er dyret slapt og har feber?
-
Svulster
Alle klumper i huden og følbare svulster bør i utgangspunktet inn til undersøkelse slik at behovet for kirurgisk fjerning eller prøvetaking kan bli vurdert. Ikke alle svulster i hud og underliggende vev er kreft/nydannelser. De kan også skyldes flått og insektstikk, slag/skader med blødninger og bindevevsreaksjoner, bitt med infeksjon(byller). Ved mistanke om svulstvev har vi som hovedregel at vi sender inn svulsten til patolog for nærmere diagnostikk/vurdering. Dersom det er aktuelt med kirurgi, er det alltid best å ta bort svulsten så tidlig som mulig.
-
Stiv og støl
Når hunden blir eldre får den bevegelsesproblem i varierende grad. Dette kan ytre seg spesielt etter lengre turer i helgene, eller etter hvile. Hunden har da problem med å reise seg opp, problem med å hoppe inn/ut av bil, gå opp/ned trapper eller den går stivt med bakbeina (subber/vralter/halter) etter å ha lagt i ro. Vi har nå fått temmelig effektive medisiner som i stor grad kan lindre smertene som er forbundet med kroniske betennelser i muskler og ledd. Det er likevel viktig at vi undersøker dyret først, eventuelt tar et RTG-bilde. Dette for å stille en mest mulig eksakt diagnose, og således vurdere mulighetene for behandling og restitusjon.
-
Røyting/flassing
Røyting på hund vil du normalt oppleve fra tid til annen, vanligvis vår og høst i perioder på ca 3 uker, og regnes som normalt skifte av pels ved variasjoner i temperaturen ute. Dersom hunden slipper mye pels mer eller mindre hele året han dette skyldes følgende forhold:
- Manglende pelsstell (hunder med mye pels bør kjemmes 2-3x pr uke)
- Hunden ligger for varmt inne. Hunder med mye pels bør ikke ha det varmere enn 15 grader på liggeplassen, gjerne kaldere.
- Det er for lite umettet fett i foret. Mange tørrfor inneholder for lite av umettede omega-3 fettsyrer. Dette har betydning for hud og hårlag, men også for immunapparatet og leddene i kroppen. Dette kan du bøte på ved å tilsette foret fiskeolje, eller å skifte til et tørrfor tilsatt umettet fett. Begge deler får du kjøpt hos oss.
-
Slapp
At dyret er slapt, og viser redusert aktivitet eller matlyst, er et tegn på at noe er galt. Generell slapphet er imidlertid et lite spesifikt symptom, som forteller lite om hva som kan feile dyret. Før du kontakter oss, anbefaler vi at du observerer dyret nøye for eventuelle nye symptomer eller forandring i atferd. I tillegg er det fint om du kan måle temperaturen i endetarmen før du tar en prat med en av oss på tlf.
-
Trengninger
Har dyret ditt trengninger, mener vi om dyret prøver å tisse eller gjøre fra seg hyppigere enn normalt. Dette kan skyldes en rekke ulike tilstander som alle krever undersøkelse og behandling. Ikke nøl med å kontakte oss dersom du registrerer dette symptomet!
-
Agressivitet
Dette er et problem på unge, dominerende hannhunder. Mange vokser dette av seg med alder og dressur, men i de tilfelle problemet tiltar anbefaler vi i første omgang å prøve ei hormonsprøyte som demper nivået av kjønnshormoner i blodet, slik at dette virker som en kjemisk kastrering. Hvis dette har en positiv effekt, kan det i neste omgang være aktuelt å vurdere kastrering av hunden.
-
Dårlig ånde
Dette kan skyldes kronisk sykdom, lidelser i munnhulen eller tannstein. Vi anbefaler derfor at du som en generell regel får dyret undersøkt dersom du merker vond lukt fra munnen i stigende grad. I de fleste tilfeller skyldes vond lukt tannstein og betennelse i tannkjøttet. Dette er begge tilstander som vi raskt og effektivt kan hjelpe deg med, og som kan redusere smerter hos dyret!